TURYSTYKA

Informacje o turystyce w Polsce na Świecie

ATRAKCJE TURYSTYKI KULINARNEJ W POLSCE

przez dnia 22 stycznia 2017

ATRAKCJE TURYSTYKI KULINARNEJ W POLSCE

Turystyka kulinarna jest traktowana jako atrakcja turystyczna lub część produktu turystycznego, a łączą je: unikatowość, wyjątkowość i niecodzienność, konkretna lokalizacja w czasie i przestrzeni, duża spójność tematyczna i organizacyjna oraz cykliczność. Potrawy i produkty żywnościowe mogą być traktowane jako samodzielna atrakcja turystyczna lub jako element szerszego produktu turystycznego, np. szlaku kulinarnego. Kulinaria mogą stać się atrakcją turystyczną poprzez promocję istniejących już potraw i wyrobów spożywczych lub wykreowanie nowych produktów [Czarniecka-Skubina, Kozak 2010, s. 62].

Głównym celem atrakcji kulinarnych jest podniesienie walorów turystycznych danych miejsc czy regionów. Turyści planując podróż kulinarną dużą uwagę zwracają na wydarzenia kulinarne opisane szczegółowo w folderach turystycznych, takie jak: regionalne targi żywności, festiwale kulinarne, muzea kulinarne czy szlaki promujące kulinaria. Mogą wtedy na miejscu degustować oryginalne produkty lokalne i regionalne, o charakterystycznym smaku wywodzącym się z miejscowej tradycji przyrządzania, jak i nabywać w odwiedzanym miejscu jako kulinarną pamiątkę turystyczną. Turyści bardzo chętnie nabywają tego rodzaju atrakcyjne specjały kulinarne i są one z jednej strony traktowane jako swoisty dowód wizyty w danym regionie czy kraju, a z drugiej zaś mają przywoływać u nich wakacyjne wspomnienia, wzbudzać emocje oraz przypominać zachowane w pamięci ,,smaki podróży” [Stasiak 2007, s. 109; Milewska, Prączko, Stasiak 2010, s. 198].

Przykładowe atrakcje występujące w turystyce kulinarnej na terenie Polski, które decydują o podjęciu podróży tematycznej przez turystę zainteresowanego bezpośrednim kontaktem z dziedzictwem kulinarnym na poziomie krajowym, regionalnym lub lokalnym zaprezentowano w tabeli 1.

Tab. 1. Produkty turystyki kulinarnej i ich przykłady w Polsce

Produkty turystyki kulinarnej Przykłady produktów turystyki kulinarnej
Festiwale kulinarne Festiwal ,,Śląskie Smaki” każdego roku w innym miejscu woj. śląskiego; ,,Małopolski Festiwal Smaku” – różne subregiony woj. małopolskiego; ,,Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku” w Poznaniu; Festiwal Sztuki Kulinarnej „Aleja Dobrego Smaku” w Częstochowie; ,,Festiwal Smaku” w Grucznie; ,,Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny” w Przysieku; ,,Toruński Festiwal Smaku” w Toruniu; ,,Festiwal Czekolady i Słodyczy” w Warszawie; ,,Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich” w Zakopanem; ,,Ogólnopolski Festiwal Zalewajki” w Radomsku; Festiwal Kaszy „Gryczaki” w Janowie Lubelskim; ,,Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka, Czas Dobrego Sera” w Sandomierzu; ,,Festiwal Podkarpackich Smaków” w Górnie; ,,Lwówecki Festiwal Smaków i Tradycji Regionalnych” w Lwówku Śląskim; ,,Festiwal Kultur i Kresowego Jadła” w Baszni Dolnej; ,,Światowy Festiwal Smakowania Kwaśnicy” w Żywcu; ,,Dolnośląski Festiwal Zupy” w Jedlinie-Zdroju; Festiwal ,,Europa na widelcu” we Wrocławiu; ,,Międzynarodowy Festiwal Kuchni” w Białymstoku, ,,Europejski Festiwal Smaku” w Lublinie.
Święta kulinarne ,,Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego” w Gdańsku; ,,Święto Śliwki” w Strzelcach Dolnych; ,,Święto Truskawkobrania” w Złotej Górze; ,,Święto Kwitnącej Jabłoni” w Łącku; ,,Święto Wiśni” w Lipsku; „Święto Malin” w Kraśniku; ,,Święto Porzeczki” w Irządzach; ,,Święto Gruszy” w Boguchwale; ,,Święto Kapusty” w Charsznicy; ,,Święto Ziemniaka” w Mońkach; ,,Małopolskie Święto Czosnku” w Prandocinie; ,,Święta Ogórka” w Kaliszu Pomorskim; ,,Święto Sera” w Korycinie; ,,Święto Karpia” w Zatorze; ,,Święto Śledzia” w Niechorzu; ,,Święto Kaszy” w Trzebiatowie; ,,Święto Mąki” we Wrocławiu; ,,Święto Rydza” w Wysowej; ,,Święto Powideł Śliwkowych – Powidlaki” w Krzeszowie; ,,Święto Pstrąga” w Złotym Potoku; ,,Święto Pilzneńskiej Golonki” w Strzegocicach; ,,Święto Ciulimu i Czulentu” w Lelowie; ,,Święto Mazurskiego Kartoflaka” w Szczytnie; ,,Miodobranie Kurpiowskie” w Myszyńcu; ,,Święto Wina” w Janowcu; ,,Dolnośląskie Święto Miodu i Wina” w Przemkowie; ,,Winobranie” w Zielonej Górze; ,,Święto Młodego Wina Zielonogórskiego” w Zielonej Górze; Ogólnopolskie Święto Chmielarzy i Piwowarów „Chmielaki Krasnostawskie” w Krasnymstawie.
Targi gastronomiczne i/lub żywności Międzynarodowe Targi Gastronomiczne ,,EuroGastro” w Warszawie; Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych „Regionalia” w Warszawie; Ogólnopolskie Targi ,,Smaki Regionów” w Poznaniu; Międzynarodowe Targi Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki ,,Agrotravel” w Kielcach; Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej ,,Natura Food” w Łodzi; Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem; Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości ,,EKOGALA” w Rzeszowie; Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów ,,World Food” w Warszawie;
Konkursy i zawody kulinarne ,,Ogólnopolski Konkurs ,,Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – regionalne półfinały we wszystkich województwach a finał krajowy w Poznaniu; Ogólnopolski Konkurs Kulinarny ,,Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” w Pułtusku; ,,Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny” w Ustroniu; Ogólnopolski Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet” w Kliczkowie; Konkurs Kulinarny ,,Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro” w Narolu; ,,Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej” w Dubiecku; Ogólnopolski konkurs na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty regionalne w Warszawie.
Szlaki kulinarne Białostocki Szlak Kulinarny; Szlak Kulinarny Centrum Gdyni; Szlak „Gdańsk-Pomorskie Culinarny Prestige”; Szlak Kulinarny Poznań; Małopolska Trasa Smakoszy; Szlak Kulinarny ,,Śląskie Smaki”; Szlak Kulinarny „Smaki Bieszczadów”; Szlak Kulinarny Ponidzia i Powiśla; Szlak ,,Smaki Podhala”; Szlak ,,Smaków Krainy Lessowych Wąwozów”; Kulinarny Szlak Turystyczny – Kuchnia Polska; ,,Mazowiecka Micha Szlachecka”; ,,Świętokrzyska Kuźnia Smaków”, Szlak Tradycji i Smaku; Kujawsko-Pomorski Szlak Gęsinowy; Szlak Karpia; Małopolski Szlak Owocowy; Sandomierski Szlak Jabłkowy; Śliwkowy Szlak, Szlak Oscypkowy; Lubuski Szlak Wina i Miodu; Podkarpacki Szlak Winnic; Małopolski Szlak Winny; Małopolska Ścieżka Winna; Szlak Winnic Małopolskiego Przełomu Wisły; Sandomierski Szlak Winiarski; Jasielski Szlak Winny; Małopolski Szlak Wód Mineralnych.
Muzea kulinarne i/lub związane z żywnością Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie; Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku; Muzeum Chleba w Radzionkowie; Rogalowe Muzeum Poznania w Poznaniu; Muzeum Toruńskiego Piernika w Toruniu; Muzeum Piekarniczo-Cukiernicze w Ustce; Muzeum Cukrownictwa w Pszennie; Muzeum Miodu i Pszczelarstwa w Pszczółkach; Muzeum Kapuściane w Charsznicy; Muzeum Mleczarstwa w Rzeszowie; Muzeum Gorzelnictwa w Łańcucie; Muzeum Wina w Zielonej Górze; Muzeum Browarnictwa w Lwówku Śląskim; Muzeum Browaru Żywiec w Żywcu lub Tyskie Browarium w Tychach.
Muzea skansenowskie promujące dziedzictwo kulinarne Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej w Osowiczach; Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie; Muzeum Budownictwa Ludowego w Olsztynku; Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze z siedzibą w Ochli; Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej; Muzeum Kultury Ludowej w Osieku nad Notecią; Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu; Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni; Muzeum Wsi Lubelskiej w Lublinie; Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu; Muzeum Wsi Radomskiej w Radomiu; Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach; Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie; Kaszubski Park Etnograficzny im. Teodory i Izydora Gulgowskich we Wdzydzach Kiszewskich; Sądecki Park Etnograficzny w Nowym Sączu; Nadwiślański Park Etnograficzny w Wygiełzowie; Wielkopolski Park Etnograficzny w Dziekanowicach lub Orawski Park Etnograficzny w Zubrzycy Górnej.
Wystawy kulinarne – czasowe np. w muzeach etnograficznych Od Matki Boskiej Zielnej do Jagodnej. Tradycyjne pożywienie ludowe na Kujawach” w Muzeum Etnograficznym. Odział Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku (od 12 października 1999 r. do 3 maja 2000 r.); ,,Czem chata bogata, tem rada. Tradycyjna kuchnia wiejska” w Muzeum Etnograficznym im Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu (od 20 października 2003 r. do 30 kwietnia 2004 r.); ,,Kuchnia polska. Jak powstaje tradycyjny smak” w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie (od 25 kwietnia do 9 września 2007 r.); „Przy kierzance, kopance i dzieży. Regionalne przetwórstwo wiejskie” w Muzeum Etnograficznym. Odział Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku (od 25 września 2007 r. do 24 marca 2008 r.); ,,Nalewki. Trunki dla zdrowia i przyjemności” w Muzeum Etnograficznym im Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu (od 30 października 2008 r. do 28 lutego 2009 r.); ,,Wokół stołu. Etnograficzna podróż w czasie” w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie (od 19 maja 2015 r. do 10 stycznia 2016 r.); ,,Pierniki. Podróż do krainy zmysłów… przez Śląsk, Łużyce Górne i 900-letnią kulturę kulinarną w Europie Środkowej” w Muzeum Etnograficznym. Oddział Muzeum Narodowego we Wrocławiu (od 12 grudnia 2015 r. do 14 lutego 2016 r.).
Spożywcze zakłady i przetwórnie żywności udostępnione do zwiedzania Fabryka Czekolady E. Wedel w Warszawie; Fabryka Krówek w Milanówku; Wytwórnia Krówki Opatowskiej przy Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Opatowie; Manufaktura Cukierków i Lizaków w Toruniu; Wytwórnia Kiszonek i Sałatek ,,Megavita” w Dwikozach; Przetwórnia Ziół i Przypraw ,,Dary Natury” w Korycinach; Zakład produkujący sękacza „Cukiernia Zaniewicz” w Międzyrzecu Podlaskim; Winnica ,,Cantina” w Mozowie; Winnica nad Jarem” w Samborcu; Winnica ,,Kinga” w Starej Wsi; Lubuskie Centrum Winiarstwa w Zaborze; Browar w Żywcu, Browar w Warce, Browar Książęcy w Tychach; Browar Lech w Poznaniu czy Szczecińska Fabryka Wódek – ,,Piwnice Starki” w Szczecinie.
Gospodarstwa agroturystyczne i obiekty turystyki wiejskiej promujące dziedzictwo kulinarne Gospodarstwo agroturystyczne ,,Pod Lipą” w Przychojcu; Gospodarstwo agroturystyczne u Flika” w Dźwiniaczu Dolnym; Gospodarstwo agroturystyczne ,,Dereniówka” w Lubiechni Wielkiej, Gospodarstwo agroturystyczne ,,Kaszubski Zapiecek” w Goręczynie; ,,Dworek z Tradycją” w Bełcznej; ,,Tatarska Jurta” w Kruszynianach; ,,Trzy Świerki” w Gołdapi; ,,Ziołowy Zakątek” w Korycinach”; ,,Folwark Zrębice” w Zrębicach Pierwszych; ,,Ekozagroda Jabłoniowy Sad” w Szczedrzyku; Pensjonat ,,Sioło Budy” w Budy; ,,Gościniec Drumlin” w Udziejkach; ,,Dom Skowronki” w Radochowie.

Narodowa, regionalna oraz lokalna gastronomia prezentująca dziedzictwo kulinarne jest współcześnie istotnym elementem doświadczenia turystycznego. Dlatego też, w ostatnich kilku latach nastąpiło, wyraźne wyeksponowanie roli jedzenia i napojów w światowej gospodarce turystycznej. Zainteresowanie sektorem turystyczno-gastronomicznym zdecydowanie wzrosło, a przede wszystkim stało się jednym z najbardziej dynamicznych oraz kreatywnych segmentów, które kształtują rynek istniejących lub planowanych atrakcji turystyki kulinarnej.

Atrakcje turystyczne mogą mieć charakter kulinarny, gdy możliwość degustacji potrawy z danego państwa, regionu lub miejscowości jest motywacją ruchu turystycznego w turystyce kulinarnej. Zaprezentowane w tabeli 2 produkty turystyki kulinarnej i ich przykłady, jakie występują na terenie Polski mają stałych miłośników szeroko rozumianej gastronomii, która opiera się na wielowiekowej tradycji kuchni narodowej oraz jej odmianach regionalnych i subregionalnych. Istniejące atrakcje kulinarne sprzyjają i umożliwiają odbywanie zarówno bliskich, jak i dalekich podróży kulinarnych.

Nie ma Ocen.
Proszę czekać...

Komentarze

komentarzy